Wyśmienita tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Kremowe nadzienie z fetą uzależnia. Prosty przepis na zachwycające danie

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Getty images/Nataliya Gaus/zdjęcie ilustracyjne
Szpinak, feta i suszone pomidory to idealne połączenie smaków. Prawdopodobnie dlatego tarta z tymi składnikami jest tak pyszna, że aż uzależniająca. Robi się ją bardzo łatwo: wystarczy przygotować proste kruche ciasto i farsz. Z tym przepisem na tartę ze szpinakiem poradzi sobie nawet dziecko.

W skrócie

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to pomysł na łatwy do zrobienia obiad lub lekką kolację. Nie wymaga wiele pracy i wysiłku. Wystarczy połączyć kilka składników, by powstało pyszne, aromatyczne nadzienie. Kruche ciasto na tartę zrobisz w kilka minut. Reszta to czas potrzebny na jego schłodzenie, a potem pieczenie. Do zrobienia tarty możesz użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego szpinaku. W obu przypadkach smakuje doskonale.

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – przepis na pyszny i łatwy obiad

Czas przygotowania: 50 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
Na kruche ciasto:

  • szklanka mąki,
  • żółtko jajka,
  • łyżka śmietany 18%,
  • pół kostki schłodzonego masła,
  • szczypta soli.

Na nadzienie:

  • 400 g szpinaku,
  • 100 g fety,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • jajko,
  • łyżka masła,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli.

Jak przygotować tartę ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami?

  1. Zaczęłam od przygotowania kruchego ciasta. Na stolnicę wysypałam mąkę, dodałam pokrojone masło i sól, zagniotłam szybko ciasto. Dodałam żółtko i śmietanę. Zagniatałam jeszcze chwilę, po czym uformowałam kulę, owinęłam folią i wstawiłam ciasto do lodówki na pół godziny.
  2. W tym czasie przygotowałam farsz. Na patelni rozgrzałam masło i poddusiłam na nim szpinak z gałką muszkatołową przez ok. 5 minut.
  3. Do szpinaku dodałam pokrojone pomidory i rozkruszoną fetę. Dusiłam 5 minut.
  4. Śmietankę 30% rozmieszałam z jajkiem, posoliłam.
  5. Formę do tarty wysmarowałam masłem.
  6. Wyjęłam ciasto z lodówki i rozwałkowałam na okrąg.
  7. Ciastem wylepiłam formę do tarty.
  8. Na ciasto wyłożyłam nadzienie ze szpinaku, fety i suszonych pomidorów.
  9. Na farsz wylałam masę śmietankowo-jajeczną.
  10. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 20 minut.
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.